Jalkapohjan kovettumat ja känsät

Jotta iho kestää kitkan aiheuttamaa kudoksen lämpiämistä, se paksuuntuu. Paksuuntuminen on siis ihon suojamekanismi. Ihon paksuuntuminen (liikasarveistuma) on tyypillistä paikoissa, joissa iho joutuu kovemmalle rasitukselle.

Jalkapohjissa paksuuntunutta iho esiintyy varsinkin aikuisilla ja iäkkäillä, koska iän myötä ihon joustavuus vähenee, jalkapohjien suojaava rasvakerros rappeutuu ja ihon kuivuus lisääntyy. Usein taustalla on myös epäsopivat kengät.

Liikasarveistumaa ei tulisi ainakaan kokonaan poistaa, koska toistuva raspaaminen kiihdyttää ihon paksuuntumista. Parempana hoitokeinona on ihon pitäminen kimmoisampana rasvaisen perusvoiteen avulla, sekä vaihtamalla jalkineet sopivampiin.

Kovettuma

Kun ihon rasitus on liiallista, voi iholle muodostua tarkkarajainen, kellertävä ja joustamaton kovettuma. Kovettumaa muodostuu tyypillisesti kantapäihin ja päkiän alueelle, mutta jalkaterien virheasentojen myötä myös paine- ja hankauskohtiin.

Joskus kovettumien alle muodostuu verenpurkauma, joten haavautumisriski tulee pitää mielessä, varsinkin diabetesta sairastavalla.

Känsä

Tavallisesti kuollut ihosolukko hilseilee hiljalleen pois. Joskus painekohdissa, etenkin luisten ulokkeiden kohdalla tai hankaavien varpaiden välissä, se pakkautuu lasimaisen kuultavaksi, muodostaen känsän.

Känsät ovat pieniä, joskus hyvinkin kipeitä nappulamaisia alueita iholla. Känsiä esiintyy tyypillisesti jalkapohjissa kuormitusalueilla, mutta myös eripuolilla varpaita, kuten varpaiden välissä tai kynnen alla. Varpaiden välissä känsä on usein pehmeä ja joskus sekoitetaan hiivatulehdukseen. Känsiä voi olla yksi tai useampi ja tyypillisesti ne aiheuttavat pistävää kipua, varsinkin päältä painaessa tai kuormitettaessa. Känsät on syytä poistaa ja niiden aiheuttajiin puuttua, jotta ne eivät ehdi muodostaa suurempaa ongelmaa.